Havrekjeks med sjokoladebiter

Om du lurer på om du kan gjøre oppskrifter litt sunnere uten at det går på bekostning av smak, så er det fullt mulig. Her er en av mine varianter, som er knasende god og sprø, men inneholder litt mindre sukker og litt mer hvetemel enn originalen.

Cookies er i utgangspunktet ikke et dårlig alternativ om du tar høyde for at de inneholder havregryn (kostfiber) og nøtter (umettede fettsyrer). Så sammenlignet med en kjeks basert på hvetemel og sukker vet jeg hva jeg ville valgt.

Hvordan gjøre oppskrifter litt sunnere?

Jeg endrer nesten alltid på oppskriftene jeg finner til bakst, kaker og kjekser. Noen ganger går det utover den søte smaken litt, men det kan gå under radaren til hvem som helst med litt smarte ingredienser. Jeg fokuserer på å redusere sukkerinnholdet, øke innholdet av fullkornsprodukter, gjøre de mer proteinrike om mulig og redusere innholdet av mettet fett.

oatmealcookies
Perfekt å servere til gjester og på idrettsarrangement. De er enkle å lage og ikke minst tar det veldig kort tid.

Dette er en oppskrift jeg fant hos Ida Gran Jensen etter jeg så henne bake cookies på et matprogram. Jeg ELSKER cookies og siden du leser dette er du kanskje enig i at det er virkelig godt?

Oppskriften på originalkjeksen finner du på denne siden og de smaker nok helt fantastisk! Jeg er jo litt «miljøskadd», så jeg valgte å endre oppskriften til en litt «sunnere» variant på første forsøk og det ble veldig godt det også. Her er min versjon om du vil prøve:

Dette trenger du:

100 gram hvete- eller speltmel

50 gram sammalt hvete- eller speltmel

100 gram havregryn, store (du kan bruke lettkokte om du ikke har store)

100 gram mørk sjokolade, minimum 70%

100 gram brunt sukker

1 egg

1 neve valnøtter

6-8 hasselnøtter

120 g margarin eller Bremykt

Liten klype salt

Slik gjør du:

Tøm havregrynene i en bolle og kjør en kjapp runde med stavmikseren. Ikke for lenge slik at det blir mel, det skal fortsatt være tydelige flak.

Bland inn hvetemel, sukker og salt

Visp egget lett i en egen skål

Smelt smør og bland det og egget sammen med melet

Hakk nøttene grovt med en kniv eller kjør de en kjapp runde med stavmikseren til du får passe store biter

Hakk opp sjokoladen til passe store biter

Rør nøttene inn i blandingen

Tilsett sjokoladebitene tilslutt og bland de lett inn

Dekk en stekeplate med bakepapir

Ta av ca en spiseskje med deig og rull den i hånden til den får kuleform.

Legg den så på bakepapiret og klem den flat med hånden eller ved hjelp av bunnen på et glass.

Stek i ovnen på varmluft funksjon i ca 12-15 minutter.

Ta de ut og la de avkjøle seg på en rist.

Server med et kaldt glass med melk eller en god kopp kaffe om du heller vil 😉

Lykke til og håper det smaker!

oatmealcookies with chocolate

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..