Jeg møter så mange som sliter med å finne på hva de skal ha til middag og jeg må innrømme at når jeg ikke planlegger så er jeg der selv også. Den evige diskusjonen om hva vi har lyst på, hva vi bør spise og hva vi ikke vil ha gjentar seg til en stadighet når vi (jeg) ikke har planlagt middagsuken til familien.
Selv om det høres enkelt ut å planlegge, så er det akkurat her det stopper for veldig mange. Kanskje gjelder det for deg også? Om du i tillegg er i gang med en livsstilsendring vil dette være enda viktigere å gjennomføre. Planlegging er litt av nøkkelen til suksess når det kommer til store endringer i livet. Nå vil jeg gjerne dele mine 5 beste tips for en vellykket middasplanlegging med deg og jeg håper det kan gjøre hverdagen din litt lettere i ukene, og årene, fremover.

Bestem deg for hvor mange dager i uken det skal skrives middagsplan og for hvor mange uker fremover det skal planlegges.
Jeg liker å være litt impulsiv, selv om jeg også liker struktur i hverdagen, derfor lar jeg middagene i helgen (lørdag og søndag) av og til stå åpen. Da har vi muligheten til å bestemme oss når den tid kommer. I helgen har vi ofte litt bedre tid og det er lettere å finne noe hele familien har lyst på. I perioder der jeg vet det er hektisk i helgene velger jeg likevel å skrive ned de to dagene, da det gjør det enklere å handle inn og forberede på forhånd. Jeg planlegger også for 14 dager om gangen, da det er lett å handle inn matvarer for den perioden uten at halvparten av maten går ut på dato.
Hvilken matvare eller matrett er hovedingrediensen?
Her i huset kom mannen med et supert forslag når vi startet planleggingen når barna var små. Bestemme hvilke matvarer eller matretter som er utgangspunktet for bestemte dager. Mandager var dagen for fisk, for den dagen var veldig travel og ungene hadde trening rett etter at vi var ferdige på jobb. Torsdager var suppedagen fordi da hadde vi svømmetrening og suppe er supert for trening da det gjorde at vi ikke følte oss stappmette før vi skulle svømme.
Et forslag til oppsett kan være:
- mandag – plantebasert
- tirsdag – fisk, mager
- onsdag – kylling
- torsdag – fisk, fet
- fredag – meksikanskinspirerte retter
- lørdag – rødt kjøtt
- søndag – fisk eller kylling

Ta vare på gamle middagsplaner til gjenbruk
Når middagsplanen din er ferdig, ta vare på den og bruk den igjen senere. På denne måten kan du unngå å komme i klemma om du ikke tar deg tid til å planlegge en uke. Det vil også gjøre det lettere å komme igang med planleggingen igjen, om den har blitt avglemt i en periode. Merk gjerne de middagsplanene som har fungert veldig bra slik at du vet det. De som ikke funket hiver jeg i søplet slik at jeg ikke går på den smellen igjen.
Ikke gjør det mer komplisert enn det trenger å være
Altså, ingen har dødd av å spise ferdigmat en gang iblant og ting skjærer seg selv om man planlegger middagene til man blir blå i fjeset. Sørg for at dette med middagsplanlegging ikke blir en stressfaktor for deg (og eventuelt familien din) og ha en posesuppe eller noe du vet er enkelt for deg å slenge sammen, tilgjengelig i skuffer og skap. En plan B med andre ord. Jeg bytter ofte om på det som er planlagt og spiser torsdagsmiddagen på mandag og omvendt. Gjør det enkelt om du ikke er vant med å lage middagene fra bunnen av og plutselig skal gjøre alt selv. Sørg for å planlegge innkjøp og at du har det du trenger i hus. Sjekk kalenderen og aktivitetene til deg og familien før du planlegger, så ser du kanskje at du noen dager må spise kveldsmat til middag og middag til kveldsmat før du står der skrubbsulten med skjegget i postkassen og treningen til poden starter om 5 minutter. Forbered det som kan forberedes tidligst mulig. Grønnsaker kan skrelles og legges i vann kvelden før. Marinering av kjøtt kan gjøres dagen før og noen retter kan lages opp og klargjøres dagen før, så kan de vente på deg i kjøleskapet når du kommer hjem fra jobb. Keep it simple!
La alle som skal spise føle at de er med å bestemme
Ingen liker å bli diktert og alle liker å føle at de er med på å bestemme. Det er derfor viktig at alle som skal følge middagsplanen føler at de er delaktige i planleggingen og at de får noe de liker i løpet av perioden. Barna kan bestemme hovedretten, for eksempel kjøttboller og spagetti, men du kan velge fullkornspagetti, tilsette grønnsaker i sausen og servere salat eller andre grønnsaker som passer til med middagen. På den måten kan du styre middagen til å bli en sunn og god middag og barna føler de har fått sagt sitt i planleggingen.
Jeg håper disse tipsene kan være til nytte for deg om du allerede planlegger middagen eller ønsker å starte med midagsplanlegging. Jeg ønsker deg lykke til og del gjerne dine beste tips med meg i kommentarfeltet ❤
