Må du telle kalorier for å gå ned i vekt?

Er du en av mange som tror du må telle kalorier for å gå ned i vekt og at det er noe du må gjøre resten av livet for å vedlikeholde trivseslvekten din? Dette er det jeg råder deg til å gjøre.

Energibalanse

Som en kort introduksjon til dette tema vil jeg først bare presisere at for å gå ned i vekt må du være i et kaloriunderskudd. Det vil si at du må forbruke mer energi, over en periode, enn det du inntar. Du kan velge å spise det samme som du gjør idag men samtidig øke aktivitetsnivået ditt ELLER du kan velge å holde aktivitetsnivået på samme nivå som idag og samtidig redusere energiinntaket. Det er helt opp til deg å bestemme hvordan du skal gjøre det. Begge deler funker.

Kalortelling eller kaloribevisst?

Jeg oppfordrer ofte de jeg veileder til å teste ut å registrere kostholdet sitt i apper som «Lifesum» eller «My fitness pal» i et par dager eller over en kort periode. Dette er ikke for at de skal lære seg å telle kalorier i matvarer, men heller for at de skal bli kaloribevisste. Jeg ønsker at de skal bli kjent med hva de forskjellige matvarene inneholder av energi.

For det er faktisk slik at mange ikke vet hvor mye energi maten de spiser inneholder og de er kanskje heller ikke bevisst hvor mye energi de selv trenger i løpet av en dag. Dermed er det lett å spise mer mat enn du trenger og på den måten få en vektøkning som du kanskje ikke ønsker.

Selv om maten er «sunn» kan den være rik på energi også. Det må vises moderasjon uansett hva du spiser, bortsett fra grønnsaker.. der kan du fråtse med god samvittighet!

Balanse i energiinntak og fysisk aktivitet

Balanse.. Vi snakker så mye om balanse at det er kanskje lett å bli litt lei av det. Moderasjon og balanse i forholdet mellom energiinntak og forbruk er kanskje noe av det viktigste vi kan gjøre for å fremme god helse. I dagens samfunn så flyter det over av tilbud og muligheter for å få tak i det du ønsker. Har du lyst på noe å spise er det kun et par minutter unna med (nesten) døgnåpne butikker og overflod av matvarer. Samtidig er det veldig enkelt å bruke lite energi gjennom dagen ved å velge bil, rulletrapp eller heis og parkere rett ved inngangen til dit du skal. Da er det kanskje lett å la moderasjon gå i glemmeboka og spise akkurat det du har lyst på og i de mengder du selv ønsker og bevege deg minst mulig.

Selv om nøtter, avocado, mørk sjokolade og andre matvarer som brød, hvitost, yoghurt, melk og kalkunfilet er matvarer som kan stemples som «sunne» betyr det ikke at man kan
spise så mye man vil av de, om du ønsker å spise for å holde vekten eller gå ned i vekt. Noen av disse inneholder mye fett, av den sorten vi ønsker at det spises mer av vel og merke, og det betyr også at de inneholder mye energi. Spiser du et par never nøtter i løpet av dagen, vil dette lett kunne tilsvare en middagsporsjon i energiinntak. Om du «snavler» litt ubevisst 3-4 skiver ekstra ost mens du smører på brødskiven eller legger ost på lasagnen før den skal i ovnen, medfører det lett et ekstra energiinntak likt det som er et lite mellommåltid.

Ubevisst småspising er noe du blir veldig bevisst på når du registrerer kostholdet ditt, enten via en app eller ved å kun skrive det ned i en bok. Det kan derfor være et smart triks om du ikke helt skjønner hvorfor du ikke går ned i vekt selv om du prøver.

Om du føler du trenger litt ekstra hjelp med kostholdet og treningen så ta gjerne kontakt med meg. Jeg veileder både online og i Trondheim.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: