Eltefrie rundstykker med kaldheving

den

Hånda opp om du liker å spise nybakt brødmat på morgenen! Det er nemlig noe av det beste jeg vet og her er oppskriften som gir deg muligheten til å gjøre det uten å være A-menneske (som meg) og stå opp på samme tidspunkt som bakeren eller kjøpe frosne rundstykker på butikken. Disse rundstykkene er også kjempegode på smak!

Denne deigen rører du sammen på maksimum 5 minutter kvelden før. Ingrediensene bør du ha i skuffen din allerede, hvis ikke finner du de på nærbutikken. Dette er oppskriften på grove og mettende rundstykker som har en grovhetsprosent på 80% og er dermed å regne som ekstra grovt på brødskalaen.

Det fine med oppskriften er at du kun trenger å røre sammen deigen og dermed er det ikke behov for en kjøkkenmaskin. Når du bruker kaldheving er det også lang hevetid og dermed kan du gjøre unna selve jobben med deigen når du har tid og la den stå til du skal bake den ut. Ønsker du å sinke prosessen med kaldheving ytterligere, sett deigen inn i kjøleskapet og ta den ut en times tid før den skal stekes eller være klar til bruk. Jeg lar gjerne deigen stå og heve over natten eller gjennom dagen, så baker jeg ut når jeg kommer hjem fra jobb eller om kvelden når jeg har litt bedre tid.

Rundstykkene former jeg ved hjelp av en spiseskje som jeg plukker opp passe store emner med og legger de på en stekeplate dekt med bakepapir. Jeg drysser litt havregryn på toppen som pynt før jeg setter de inn i ovnen til steking.

IMG_1134

Oppskrift på eltefrie og kaldhevede rundstykker:

8 dl sammalt mel (grovt eller fint etter eget valg)

2 dl hvetemel

1 liten neve havregryn

ca 1-2 ss knuste linfrø

ca 1 ss olivenolje

ca 2 ts med flytende honning

en liten klype salt

2 ts tørrgjær

5-6 dl kaldt vann

 

Slik gjør du:

Bland alt det tørre sammen i en stor bolle, tilsett honning, olje og kaldt vann helt tilslutt. Rør sammen med en slikkepott og sørg for at du blander det godt slik at det ikke blir liggende igjen mel i bunnen av bollen. Start med å tilsette ca 5 dl vann og bland inn mer om du merker at det ikke er nok. Det kan være forskjell fra gang til gang hvor mye vann du trenger, da melet «oppfører» seg forskjellig. Deigen skal være bløt, men ikke rennnende. Det skal være litt hold i den, men ikke som den mer tradisjonelle gjærdeigen. Blir deigen for flytende kan du steke rundstykkene i store muffinsformer, det funker det også. Dekk bollen med plastikk og sett på kjøkkenbenken til heving over natten eller 5-6 timer.

Når deigen er ferdig hevet setter du stekeovnen på 250 grader og tar frem en stekeplate som dekkes med bakepapir. Del opp deigemner til rundstykker med en spiseskje. Gjerne dypp skjeen i litt kaldt vann først, så får du en glattere skorpe på rundstykkene. Form de i hånden din sammen med skjeen og legg de så på stekeplaten. Dryss litt havregryn på toppen om du ønsker å «pynte» de litt ekstra.

Stek rundstykkene i ca 20 minutter, men dette kommer litt an på hvordan ovnen din steker, så følg med.

Har jeg speltmel tilgjengelig så bruker jeg gjerne det, men det er ikke nødvendig. Speltmel er en meltype som er godt egnet til kaldheving eller langtidsheving, men det er ikke noe i veien for å bruke det tradisjonelle sammalte hvetemelet. Du kan også benytte deg av blandingsmel som «grovbakst»-melet, men da vil jeg anbefale deg å kutte hvetemelet om du ønsker rundstykker med god grovhetsprosent. Den typen mel er jo allerede blandet ut med hvetemel.

Lykke til og håper det smaker!

IMG_1036
Server med godt pålegg og masse friske, fargerike grønnsaker. Godt for magen og en fryd for øyet. 

 

IMG_1160
Litt havregryn på toppen for pynt 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..