Chiafrø, supermat og litt pudding

Chiafrø, supermat og litt pudding

Har du smakt på chiapudding eller brukt chiafrø i bakst eller grøt kanskje? Det lille frøet er blitt stemplet som supermat og superfrø av helseguruer verden over og det har for lengst funnet veien inn i norske skap og skuffer. Hos noen blir det kanskje liggende i skuffen, mens andre bruker det flittig. Spørsmålet er om dette frøet er så supert som mange vil ha det til? 

Jeg er generelt litt skeptisk til å sette stempel på mat som «supermat» og «supersunn», fordi ingen matvare er supersunn eller en slags supermat om det ikke er en del av et variert kosthold med balansert inntak av flere næringsstoffer. Du kan ikke leve på en ting alene. Det er det store bildet av kostholdet ditt som har noe å si, ikke en liten bit av det.

Har du et kosthold hvor en stor del av inntaket er matvarer med mye energi og lite næring til kroppen, så hjelper det ikke med et tilskudd av «supermat» til frokosten, om du skjønner hva jeg mener. Er du frisk og har et variert og godt kosthold, som preges av en stor andel grønnsaker, grove fullkornsprodukter, sjømat og gode kilder til umettet fett, så er det heller ikke behov for så mye tilskudd av «supermat». Da har du et variert og godt kosthold som vil gi kroppen det den trenger for å fungere bra i hverdagen.

I følge helsedirektoratet sine siste tall er det fåtallet av nordmenn som får i seg tilstrekkelig av de ovennevnte matvaregruppene, så da blir jo spørsmålet om man kan «redde seg inn» ved hjelp av å inkludere matvarer som chiafrø i kostholdet?

IMG_1082

Chiafrø er et frø som nevnes som en proteinkilde av noen produsenter, noe som vil være en sannhet med modifikasjoner. Kikker man på anbefalt inntak per dag, som er 15 gram, vil det medføre et bidrag på knappe 3,2 gram protein ved inntak av en anbefalt dagsporsjon. Dette er ikke mye når man vet at de norske anbefalingene anbefaler et proteininntak som utgjør 10-20% av energiinntaket. Til sammenligning inneholder en skive av et fullkornsbrød fra butikken, type havre, 5,5 gram protein. Så brødskiven vil i denne sammenhengen være en bedre kilde til protein.

Frøene inneholder mye kostfiber, selv ved inntak av en liten mengde som en anbefalt dagsporsjon er. Om vi fortsetter sammenligningen med brød, som også er en god kilde til kostfiber, vil chiafrø bidra til litt over 2 gram mer kostfiber enn brødskiven. Chiafrø inneholder også mye omega-3. Det finner du også i blant annet linfrø, som har et høyere innhold av denne plantebaserte fettsyren enn chiafrøene.

IMG_2045
Her har jeg drysset chiafrø på toppen av en smoothiebowl.

Som du ser så er det ikke så enkelt å påstå at noen matvarer er så mye bedre enn andre. Chiafrø har kommet for å bli og jeg vil så absolutt anbefale deg å ha enten linfrø eller chiafrø i kjøkkenskapet eller skuffen, eller begge to om du ønsker. Både linfrø og chia er gode tilsetninger i bakst, grøt og smoothier – og du kan også drysse de over salaten din. De gir lite til ingen smak, men påvirker konsistensen ved bløtlegging. Det som er litt artig med chiafrø er nemlig at den ved å bløtlegges vil få en gelelignendes konsistens. Det er slik du lager chiagrøt eller pudding. Chiapudding finner du en god oppskrift på i dette innlegget.

Ett svar til “Chiafrø, supermat og litt pudding”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: