Spiser du nok fullkornsprodukter?

Jeg sitter nemlig med inntrykket av at mange faktisk ikke  gjør det og om jeg kikker på de norske nøkkeltallene i den siste rapporten fra helsedirektoratet,  så sier de tallene at jeg faktisk har mye rett i min påstand. 

Det overrasker meg nemlig at kun 25% av norges befolkning følger rådet om nok fullkornsprodukter i kostholdet. Det er jo et så vanvittig lite antall mennesker, for noe som er så enkelt å følge, og ikke minst å gjøre noe med om man ønsker en endring i kostholdet. Vi har brødskala som viser med et tydelig bilde på emballasjen hvor grovt brødet er, på disse brødene er det også oppgitt grovhetsprosent i de fleste tilfellene. Likevel velger så mange som 75% av oss og inkludere en stor andel matvarer i kostholdet vårt som ikke inneholder nok fullkorn til at vi klarer å dekke opp helsemyndighetenes anbefaling om et kosthold med høyt innhold av fullkorn og 25-35g kostfiber i kostholdet vårt.

img_0750

Så hva kan du gjøre for å øke andelen av grove fullkornsprodukter og kostfiber i kostholdet ditt? Jo, velg produkter med høyt innhold av grove melsorter som havre, bygg, rug og sammalt hvete. Disse inneholder mer næring og mer kostfiber som vil gi deg økt metthetsfølelse og et mer stabilt blodsukker. Bak brød selv, slik som dette enkle brødet alle kan klare å bake. Da har du kontroll på hva som går inn i deigen og hvilket mel du bruker. Velger du å kjøpe brød på butikken så velg det som har dekt opp mest av sirkelen og har grovhetsprosent opp mot 100%. Ikke stol på bare sirkelen – alltid sjekk grovhetsprosenten også! Her er det nemlig mulighet for å bli litt lurt. Skal du ha pasta eller ris til middag, velg fullkornsprodukter her også. Utvalget er stort og jeg synes smaken er like bra som på de typene som inneholder mer av det fine melet. I tillegg kan du øke inntaket av grønnsaker, men det kan vi snakke om litt senere 😉

img_0907

img_0920

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..