7 enkle kostholdstips for god helse

den

Det florerer med kostholdsråd om hva du bør spise og ikke minst hva du IKKE bør spise. Noen av de kan absolutt ha noe for seg, men mange råd har oppstått fra «ingenting» og har nå blitt en sannhet i enkelte miljø. En del av rådene er det ikke noe problem å følge selv om det ikke ser ut til at de ikke har noen effekt på deg, men vær forsiktig med å anta at det vil gi deg en stor helseeffekt. Selgere av tilskudd tilegner veldig ofte produktene sine helseeffekter som de vanskelig kan dokumentere. Selv om olivenolje ser ut til å være bra for deg, betyr ikke det at det virker like bra i en kapsel som i en mer naturlig plassering som dressing på en salat.

Her er uansett 7 råd som er godt dokumentert å gi en god helseeffekt. Kanskje ikke like spennende og eksotisk som enkelte andre råd, men de virker og det er det som bør bety noe!

1. Drikk vann som tørstedrikk

Vann bør være den drikken som dominerer i kostholdet ditt. Vann er helt nødvendig for kroppens funksjoner, er kalorifritt og vil heller ikke skade emaljen på tennene dine. Om du drikker juice, saft, sure kullsyreholdige drikker eller putter sitron i vannet bør du være oppmerksom på at dette vil belaste emaljen på tennene dine slik at den blir «myk». Du bør derfor innta slik drikke i forbindelse med et måltid. Du bør også være forsiktig med å foreta en tannpuss rett etterpå for å beskytte emaljen på tennene dine. Jeg vet sitronvann er veldig populært for tiden og er blitt tilskrevet en del helsemessig gunstige effekter, men per i dag foreligger det ikke vitenskapelig forskning som støtter disse påstandene. Nyt derfor gjerne et glass sitronvann sammen med et måltid, men bortsett fra smaken vil det ikke gjøre noe mer eller mindre for helsen din enn et glass vann.

2. Øk inntaket av grønnsaker i kostholdet

De fleste er gode på å spise frukt og litt bær. Prøv å bli enda litt bedre og sørg for et høyt inntak av grønnsaker også. Det trenger ikke være så komplisert, ta med en gulrot, paprika eller agurk i matpakken. Legg et salatblad under skinkeskiva på brødet eller knekkebrødet, bruk et par minutter på å dampe litt brokkoli eller blomkål til middagen. Gjør det enkelt og gjennomførbart. Salat kan du oppbevare i kjøleskapet i et par dager om du bruker «tørre varer» i den. Dropp tomat og bløt agurk, det kan du ha i skål ved siden av. Da vil du bestandig ha et tilbehør til frokost, lunsj og middag. Salaten kan spises som et hovedmåltid om du tilsetter litt protein i form av for eksempel bønner, linser, ost, skinke eller egg. Kanskje en vegetardag i uken kan være noe? Hva med å droppe kjøttet helt en dag… klarer du det? Uansett, alltid grønnsaker til alle måltider og gjerne til mellommåltid også – å spise paprika slik man spiser et eple, det er ikke noe problem 😉 Grønnsaker er også perfekt som snacks når man er litt fysen! Grønnsaker inneholder mange vitaminer og mineraler som kroppen trenger og kostfiber som er bra for god tarmhelse og (som nevnt under) kan være forebyggende for enkelte kreftformer.

img_6038

3. spis mer fisk og husk tran!

De fleste av oss spiser for lite fisk, dessverre. Fisk er en god kilde til protein, men også jod, selen, vitamin A og D og ikke minst Omega-3. Nå er det først og fremst rene fiskeprodukter man ønsker at det skal være høyt inntak av, ikke farseprodukter som fiskekaker, fiskeboller og også fiskegrateng som har lavt innhold av fisk og høyt innhold av blant annet hvetemel. Så velg rene fiskestykker så ofte som mulig og om du ønsker fiskekaker vær nøye på å velge de som inneholder mest fisk eller kanskje du skal lage de selv?

4Reduser inntaket av raffinert sukker, det gjelder også honning, sirup og kunstig søtning

Hvitt sukker gir deg ingenting annet enn energi. Ingen vitaminer eller mineraler som kroppen kan nyttiggjøre seg av og derfor bør redusere inntaket til det minimale. Et høyt inntak av sukker øker risikoen for å utvikle livsstilssykdommer som overvekt og diabetes type 2. Å bytte ut hvitt sukker med annen form for søtning kan være en løsning, men om du vedlikeholder et høyt inntak av søte matvarer vil du stimulere søtbehovet ditt i stedet for å redusere det. Så om du velger å bytte ut sukker med honning vil det ikke være sunnere så fremt du ikke reduserer mengden søtning du bruker. Honning inneholder litt mindre kalorier enn hvitt sukker men å redusere mengden bør være prioritert fremfor å bytte ut kilden til sukkeret.

5. Lag mest mulig mat selv, unngå pose- og ferdigmat

Ved å lage maten selv vil du ha kontroll på hva du faktisk spiser på en annen måte enn om du velger for eksempel posemat.  Du får muligheten til å bruke rene råvarer som har lite tilsetningsstoffer og reduserer automatisk inntaket av sukker og salt i kostholdet ditt. Det blir lettere å øke bruken av grønnsaker i matlagingen og du kan gi mer smak på maten ved å benytte deg av grønnsaker, urter og krydder som du selv foretrekker.

img_1426

6. Reduser saltinntaket

Om du følger punkt 5 vil dette være veldig enkelt! I de fleste ferdigvarer er det et høyt innhold av salt og vi har dermed en terskel for saltsmak som er veldig høy. Om du reduserer inntaket av salt i en periode på 2 uker kan jeg garantere at du får problemer med å spise enkelte «ferdigmatvarer» etterpå. Når du bruker rene kryddersorter fremfor kryddermikser er mye gjort. De fleste kryddermiksene kan nesten gå som smaksatt salt, så lag dine egne kryddermikser i stedet, som for eksempel dette tacokrydderet. Benytt deg gjerne av ferdigmat, men la det være unntaket – ikke regelen

7. Velg grove fullkornsprodukter med høyt innhold av kostfiber

Skal du kjøpe brød eller andre kornprodukter sørg for å velge fullkornsprodukter som har høyt innhold av kostfiber. Sjekk brødskalaen på brødet men også grovhetsprosenten, den bør være nærmest mulig 100%. Lag din egen frokostblanding uten salt, som denne granolablandingen, eller dette brødet som inneholder mindre salt (og sukker) sammenlignet med butikkbrød. Grove kornprodukter vil gi økt metthetsfølelse og ikke minst gi tarmen din noe å jobbe med. Har man et høyt inntak av fullkornsprodukter ser det ut til å gi en redusert risiko for å utvikle enkelte kreftformer og livsstilsykdommer som hjerte- og karsykdom, overvekt og diabetes type 2.

IMG_0911.JPG

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..