Langtidshevet gulrotbrød

Jeg baker alltid med langtidsheving, ihvertfall med veldig få unntak. Deigen får god tid til å heve seg og du vil få et brød som kroppen vil klare å utnytte næringsstoffene i på en helt annen måte enn brød som har hatt en travle start på livet. 

Om du allerede baker på det som nå er den tradisjonelle måten, er det ikke så veldig annerledes. Det du må gjøre er å sette deigen litt tidligere og la den stå opp mot 12 timer eller lengre før du baker den ut. Tilsett mindre gjær, ca 1-2 ts skal holde, og alltid tilsett kald væske. Jeg tar alltid utgangspunkt i 1 kilo mel og ca 7 dl vann. Væskemengden justerer jeg litt etter hvor grovt brødet skal være. Regelen min er at med høyere andel grovere mel så justerer jeg væskemengden litt opp. Prøv deg frem, korn og mel er forskjellig så det vil aldri bli helt likt og det er jo litt av sjarmen også.

Gulrotbrød – oppskrift

650 gram sammalt hvete, finmalt el sammalt speltmel

300 gram holli mølle sitt bakemel spelt (dette er blandet 55% sammalt spelt og resterende hvetemel – justert for å være et godt bakemel) her kan du bruke hvetemel om du ønsker et luftig brød.

50 gram havregryn

en liten klype salt

1 ts tørrgjær

1 ss linfrø (knuste) eller chiafrø

1 stor grovt revet gulrot

7 dl kaldt vann

Slik gjør du:

Bland sammen alle de tørre ingrediensene i bollen til kjøkkenmaskinen, sett maskinen på laveste hastighet. Tøm over det kalde vannet litt etter litt. La maskinen gå på laveste hastighet i 10-15 minutter, det siste minuttet kan du «banke» deigen litt på høyeste hastighet.

Dekk bollen med plastikk og sett til heving på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet om du planlegger å heve deigen i mer enn 12 timer. Settes deigen kaldt vil hele prosessen ta lengre tid og den kan stå lengre. La deigen få tid til å få igjen temperaturen når du tar den ut, gi den en time eller to på kjøkkenbenken.

Strø litt finmalt rugmel på benken og tøm deigen ut fra bollen og over på benken.

Dra deigen ut til den får en firkantet form. Ikke tenk på at det blir noen hull innimellom, det er helt greit.

Brett sammen hjørnene til du får en slags avlang form, legg over på et stekebrett dekt med papir. Lag et fint dryss med det fine rugmelet over brødene og skjær et kryss eller annen form for snitt på toppen. Dekk med plastikk.

La etterheve i ca 30-60 min, til dobbel størrelse.

Stekes på 220 grader i ca 30-40 minutter

Lykke til! Håper det smaker 🙂

img_0920img_0919

2 kommentarer Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..