Saftige (og mettende) lussekatter

Skal du bake lussekatter må du gjerne teste denne oppskriften. 

Oppskriften gir gode Lussekatter som trygt kan puttes i kategorien «litt sunnere» om du ønsker det. Oppskriften er veldig enkel å lykkes med og bruker du kaldheving kan du sette deigen nå og bake den ut senere når du har tid til det.

IMG_5185

 

Lussekatter

700 g speltmel – «bakeblanding» fra Holli mølle er super å bruke her

(kan også bruke speltmel eller hvetemel for bakst med mindre grovhetsprosent)

450 g sammalt hvete, finmalt

50 g havregryn

75 g margarin/bremykt

30 g rapsolje (eller annen smaksnøytral olje)

135 g kesam vaniljesmak

5 dl kald melk (spe med mer melk om du ser at deigen blir tørr)

0,5 dl appelsin- eller eplejuice

1 egg

1 ts tørrgjær

10 g gurkemeie (safran om du har)

25 g sukker (økes til 50 g om du ønsker en søtere smak på lussekattene)

 

Slik gjør du:

Mål opp 50 gram havregryn og bland det med juice, egg, kesam, melk og olje – altså alt det våte som skal i deigen. Du kan også smelte smør eller bruke flytende margarin og blande inn den også. Hvis du ønsker å bruke margarin/bremykt/smør i fast form, kan den fint blandes inn tilslutt. Om du ikke har juice tilgjengelig eller ikke ønsker å bruke det, så kutter du ut juice og øker mengden melk tilsvarende. La blandingen stå mens du blander sammen alle de tørre ingrediensene.

Alle ingrediensene skal være kalde, ikke varm opp melk eller smør, uansett om du kaldhever eller hever på vanlig måte.

Bland så inn blandingen med de bløtlagte havregrynene i det tørre. Elt i kjøkkenmaskin på laveste hastighet i ca 15-20 min. Deigen skal ikke være for tørr, så spe på med kald melk om du ser at den ikke er smidig.

Mot slutten av eltingen blander du inn margarin/bremykt, om den ikke ble blandet med havregrynene. Når det er blandet godt inn i deigen kjører du maskinen på høy hastighet i ca 1 minutt før du setter deigen til side, dekker med plastikk og lar stå over natten på kjøkkenbenken eller gjennom dagen (ca 5-7 timer). Ønsker du å korte ned hevetiden øker du mengden gjær. Skal deigen kun heve 1-2 timer så ville jeg brukt ca 0,5 pose med tørrgjær.

Rull ut deigen til en lang pølse og del inn i ca 20-25 biter, alt etter hvor stor du ønsker lussekattene skal være. Form de og legg de på stekeplate dekt med bakepapir. Legg plastikk over og sett de til etterheving i ca 30-60 min.

Pensle med egg og stek de ferdig hevede lussekattene i ovnen på 225 grader i 12-15 min, alt etter størrelse. Steketid vil variere fra ovn til ovn, så følg med.

Lykke til!

IMG_5188

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..