Knasende og sprø granola

Det er lite som kan måle seg med en knasende, god granola som topping på en yoghurt, kesam, smoothie eller hva du måtte ønske. Her kan du få mye god næring som kroppen trenger, masse kostfiber og god energi. Men det er ikke slik at all granola eller frokostblanding er like bra for deg. Mange av typene du finner på butikken er pakket med sukker og salt, også flere av oppskriftene du finner på nett, så derfor lager jeg min egen.

Å lage granola er enkelt, det tar ikke lang tid og du trenger ikke være en kløpper på kjøkkenet for å få suksess. Lite som kan gå galt her med andre ord! Kjøp en fin skål med lokk og tøm granolaen din oppi, så kan det være en flott vertinnegave eller en liten oppmerksomhet til en god venn også.

img_0251

Det du bør kikke etter om du finner en oppskrift på nett er hva oppskriften inneholder og ikke ukritisk blande sammen alt som står i oppskriften. Mange av oppskriftene jeg finner inneholder både honning, sukker og sirup. Det er litt smør på flesk om du spør meg og du kan godt kutte ut sukkeret om du skal bruke honning. Både sukker, sirup og honning gir en søt smak, men det er sjelden nødvendig med mer enn en av disse kildene i en granola blanding. Jeg er ihvertfall på utkikk etter en god, mettende fiberrik kornblanding – ikke en sukkerbombe, det får jeg kjøpt på butikken. Det er også tilsatt en god del salt i mange av oppskriftene og det mener jeg skal være unødvendig, så prøv uten og bedøm det selv. Det samme gjelder også de ferdige granola- eller frokostblandingene du får kjøpt i butikker, bakere og andre utsalg. Sjekk innholdet og du vil se at de aller fleste inneholder mye sukker, ofte i form av sirup og en god del salt.

img_0186

Her er ihvertfall oppskriften på den min soleklare granolafavoritt for tiden. Knasende, sprø og litt søt, med en smak av vanilje, eple og kanel.  Lag gjerne dobbel mengde. Om du spiser like mye som meg, slipper du å lage ny runde om en uke eller to og har noe å kose deg med en god stund fremover.

Granola med smak av kanel og vanilje

5 dl havregryn (glutenfritt om du ønsker en glutenfri variant)

1 dl speltflak

(Speltflak kjøpes på bl.a Meny eller helsekost (Helios fører de), tilsett ekstra havregryn om du ikke har eller ønsker glutenfri variant)

1 dl sesamfrø

1 dl gresskarkjerner

1 dl solsikkekjerner

1 dl knuste linfrø eller chiafrø

1 dl hasselnøtter

1 dl valnøtter

1 dl mandler

2,5 dl eplejuice (eller 1-1,5 dl eplejuice + 1 dl olivenolje)

3 ts honning (ca)

Slik gjør du:

  • Sett ovnen på 170 grader (varmluft om du har)
  • Bland havregryn og frø i en stor bolle.
  • Grovhakk for hånd (eller blender/stavmikser med kutter) valnøtter, mandler og hasselnøtter. Tøm det over i bollen og rør godt sammen.
  • Varm opp eplejuicen i en kasserolle på svak varme, tilsett honningen og rør forsiktig rundt til den er flytende og det er godt blandet. Hell det over de tørre ingrediensene i bollen og rør godt sammen.
  • Legg utover blandingen på et stekebrett dekket med bakepapir og sett inn i forvarmet ovn.
  • Vend blandingen med jevne mellomrom i steketiden for å få en jevn, gyllen farge.
  • Stek i ca 15-25 min, må tilpasses din ovn så følg med.
  • Ta granolaen ut av stekeovnen når den har en lett gylden farge.
  • Dor smak dryss over ca 0,5- 1 ss med vaniljepulver og/eller ca 0.5-1 ss med kanel (smak deg litt fram). Bland det hele godt sammen.
  • La stå til det er nedkjølt. Så tømmer du granolaen over på en tett boks eller et tett glass til oppbevaring.

 

img_0184

 

img_0194

 

4 svar til “Knasende og sprø granola”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: