Grovere hveteboller – ja takk!

Grovere hveteboller – ja takk!

Boller og brus er vel sjelden noe man sier nei takk til. Boller er jo så godt, men med boller så mener jeg hjemmebakte boller. Jeg er ikke like glad i deigklumpene jeg finner på bensinstasjoner, butikker og kiosker. For tiden jobber jeg med et prosjekt for å gjøre maten på idrettsarrangement sunnere og forhåpentligvis litt bedre. I den forbindelse har jeg snekret sammen en del oppskrifter som jeg skal dele i klubben jeg samarbeider med, Strindheim IL, og alle andre som ønsker det. Så her er den ene oppskriften min, en bolle oppskrift som gjør bollene litt sunnere og inneholder litt mindre energi enn de tradisjonelle oppskriftene – og den smaker himmelsk synes jeg, helt upartisk så klart!

img_9924

Grovere hveteboller

(Gir ca 12-14 store boller som er ca 53% grove )

1 dl havregryn

4 dl sammalt hvete, finmalt

4 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts kardemomme

1 ts tørrgjær (om du ikke kaldhever/langtidshever må denne økes til ca 1/2 pose tørrgjær)

50 gram bremykt/margarin

50 gram kesam med vaniljesmak (ca 1 toppet spiseskje)

20 gram sukker

3,5 dl melk (kald)

Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra margaring/bremykt i en bolle og elt i kjøkkenmaskin på laveste hastighet i ca 10 min. Mot slutten av eltetiden blander du inn margaring/bremykt i små posrjoner, sørg for at det ikke er tatt rett fra kjøleskapet da det vil gjøre at det ikke blander seg inn like lett. Kjør så kjøkkenmaskinen opp på høyeste hastighet i et lite minutt for å banke deigen litt. Deigen er klar til å settes til heving!

Deigen skal stå på kjøkkenbenken over natten, eller gjennom dagen, om du langtidshever. Ønsker du å heve på kortere tid så lar du den stå til den har dobbel størrelse (ca 1-2 timer). 

Sett ovnen på 250 grader

Strø litt finmalt rugmel på kjøkkenbenken om du har, hvis ikke bruker du det melet du har tilgjengelig for utbaking. Tøm deigen over på benken og dra den ut til en stor firkant.

Nå skal du se at det har dannet seg et nettverk i deigen. Det er det som gjør deigen luftig og vi ønsker derfor å bevare det nettverket.

Brett, eller fold, deigen sammen til du får en lang pølse. Om du ønsker fyll iform av rosiner eller noe annet godt, så må du legge inn det før du bretter sammen den siste gangen. Del pølsen opp i passe store stykker og rull forsiktig ut til boller. Legg bollene over på et stekebrett dekt med bakepapir og la stå til heving i ca 30-60 minutter med plastikk over (legges lett over).

Pensle med egg og sett inn i ferdig oppvarmet ovn i ca 8-10 min, alt etter hvordan ovnen din er og hvor store boller du har valgt å lage – så følg med når du steker.

Smaker fantastisk med pålegg eller uten noe som helst på 😉

Lykke til!

img_9935

 

Ett svar til “Grovere hveteboller – ja takk!”

  1. […] Det er ikke noe hokuspokus å gjøre baksten litt grovere og dermed bedre for barna. Reduser sukkeret i oppskriften og bruk litt grovere mel og litt havregryn. Oppskriften på disse grovere bollene med vaniljekesam finner du her […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: