Mørk sjokolade? Ja eller nei?

Liker du også mørk sjokolade? Jeg har funnet meg en favoritt som jeg virkelig liker og jeg tar gjerne en liten bit sammen med en god kopp te eller kaffe. Men, kan man erstatte melkesjokolade med mørk sjokolade og dermed spise så mye man vil?

Sjokolade var lenge en «luksusdrikk» forbeholdt de aller rikeste, menneskene som  tilhørte overklassen i det sørlige europa.  Dette var i sjokoladens spede begynnelse, når europeerne endelig hadde fått smaken på denne spennende kuriositeten ved navnet kakao, som ble sendt over fra Amerika. Sjokoladefabrikkene begynte å oppstå i Sør-Europa på slutten av 1500-tallet og videre inn i 1600-tallet. Aztekerne i Mexico blandet kakaoen sin kun med vann, men denne litt bitre smaken ble ingen stor suksess hos europeerne, før de oppdaget at de kunne blande den kakaoen med sukker, litt vanilje og kanel for å dempe bitterheten.

img_1951

Det er ikke selve sjokoladen som gir de positive helseeffektene, det er det kakaobønnene som gjør. Kakaobønnene har et høyt innhold av flavenoider som gir en masse gunstige effekter i kroppen vår og derfor kan man gjerne velge en mørkere sjokolade om man først skal spise det. Noen studier har vist at inntak av mørk sjokolade kan gi et kortvarig lavere blodtrykk, bedret insulinresistens, redusert risiko for åreforkalkning og blodpropp for å nevne noe. Nå er dette noe man har sett i studier og om det virker slikt i det virkelige liv er man ikke helt sikre på, men om man nyter en liten mørk sjokoladebit i ny og ne, kan det være god helse i det også!

Innholdet av kakao er opplyst å ligge på minst 30% i den typiske melkesjokoladen som vi kjøper i butikken idag. Den har dermed ikke det samme høye kakaoinnholdet som sjokoladen hadde i sin spede begynnelse og som man har sett kan ha en del gode helsemessige effekter.

Mørk sjokolade kan være et sunt valg om man skal spise en liten bit, men husk at når forskerne snakker om mørk sjokolade er det sjokolade med et høyt kakaoinnhold de tenker på. Det skal ligge på over 70%.

Nå er det ikke mye luksus over sjokoladen lengre. Vi har tilgang til sjokolade overalt og vi spiser den når vi måtte ønske. Sjokolade er en matvaregruppe som inneholder mye fett og sukker, noe som igjen vil gi sjokoladen et høyt energiinnhold. Spiser du mer energi enn du forbruker i en periode vil du legge på deg og det er derfor ikke gunstig med et forhøyet inntak av energi i lengre perioder. Mørk sjokolade inneholder ikke mindre energi enn lysere sjokoladetyper. Du kan derfor ikke spise så mye mørk sjokolade som du vil, dessverre, bare fordi det sies at den er sunnere. Man har sett i noen studier at den gode effekten faktisk oppheves om man spiser for mye mørk sjokolade. En (for oss) tradisjonell melkesjokolade inneholder like mye, eller kanskje litt mindre i noen tilfeller, energi som den mørke sjokoladen. Mørk sjokolade inneholder også sukker og det er derfor ikke et godt valg å spise den i store mengder.

Håper dette ga deg noe nytt og husk, nyter du sjokoladen varer den lengre 😉

2014-07-12-19-23-08-3

 

 

2 svar til “Mørk sjokolade? Ja eller nei?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: