Myke og sukkerfrie havrekjeks

Disse havrekjeksene er perfekte til en kopp med god te på kalde, mørke høstkvelder eller for litt energipåfyll når du er ute på tur. Disse lager du lett på en liten halvtime og det krever ikke all verden med «rare» ingredienser. De er så enkle at litt større barn enkelt kan lage de selv også.  Bonusen er en nydelig havrekjeks med masse god og langvarig energi, høyt innhold av kostfiber som metter godt og er du litt fysen er det et veldig godt alternativ til annen type kjeks, ikke minst.

Kjøper du kjeks i butikken inneholder de ofte en del salt og forskjellige typer fett. I de siste årene har produsentene blitt bedre og har jobbet med å skifte ut ugunstig, hardt fett til mer helsemessig gunstige planteoljer og ikke minst har de begynt å redusere mengden salt i produktene. Fordelen med å lage kjeksene selv vil likevel være flere enn å kjøpe de på butikken. Hjemme har du full kontroll på hva du putter inn i kjeksen,  du kan redusere saltbruket i baksten helt eller til akkurat passe. Du bestemmer selv typen fett du vil bruke og type mel. I disse er det kun havregryn og sammalt speltmel, som vil gi 100% grove fullkornkjeks.

img_8745

Istedet for å søte kjeksene med sukker har jeg brukt et lite stykke finhakket, norsk eple og klemt ut litt appelsinsaft fra en appelsin. Da får du naturlig søtning i kjeksene istedet for det hvite, raffinerte sukkeret som vi prøver å redusere inntaket av. Det er ikke brukt salt i kjeksene og jeg har brukt rapsolje som gir kroppen gode,  umettede fettsyrer.

Her er oppskriften:

Myke havrekjeks med eple og vaniljesmak

(oppskriften gir 6 stk kjekser, ca 135 kcal/kjeks)

60 gram havregryn (lettkokte)

1 egg

50 g ekstra lettmelk med vitamin D

20 g rapsolje

3 ss sammalt hvete, finmalt

0,5 ts vaniljepulver (er ikke det samme som vaniljesukker, kjøpes på bl.a meny)

0,25 stk finhakket norsk eple (med eller uten skall bestemmer du selv)

saften fra ca 1 cm tykk appelsinskive

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.

Sett en bolle på kjøkkenvekten og slå den på.

Mål opp og bland godt sammen et egg, melk, rapsolje og klem ut saften fra appelsinskiven.

img_8778

img_8772

Bland inn de tørre ingrediensene og rør godt sammen til en tykk masse.

Fordel med en spiseskje på en stekeplate dekt med bakepapir og klem de flate med en slikkepott eller lignende.

img_8793

Sett inn i ovnen som er forvarmet til 200 grader og stek i ca 20 minutter (varierer fra ovn til ovn, så følg med!)

Om du ønsker en kjekse til å ta med på tur, kan du hakke opp ca 0,5 dl rosiner og 10 g valnøtter og blande inn i deigen. Gir litt mer energi og litt mer søtsmak (ca 160 kcal/kjeks)

Spises gjerne med både brunost og hvitost på eller uten pålegg, godt smaker de uansett!

Lykke til!

img_8735

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..