Grove hamburgerbrød

Grove hamburgerbrød

Disse er helt supre både som hamburgerbrød til middagen og på dager hvor du har lyst på en liten «fest» i matpakken. Frys de ned og du har bestandig noen tilgjengelig, for de tiner på et blunk.

Jeg bruker (nesten) alltid kaldheving når jeg baker. Det kan du fint gjøre på denne også eller du kan velge å heve den på tradisjonell måte.

img_6038
Hamburgeren kan fint byttes ut med en kyllingfilet. På denne måten kan du enkelt begrense inntaket av rødt kjøtt i kostholdet, det vil også være et magrere alternativ.

Dette er en enkel oppskrift som hvem som helst kan få til. Om du ønsker finere hamburgerbrød, så kan du enkelt redusere sammalt hvete og havremel mens du øker andelen hvetemel. Den totale mengden mel vil være den samme og det er den du skal følge.

Oppskrift på grove hamburgerbrød:

2,5 dl ekstra lettmelk

1,5 dl kaldt vann (uansett om du kaldehever eller ikke)

0,25 pose tørrgjær (øk denne om du IKKE kaldhever til ca 0.5 pose)

Liten klype salt

150 gram hvetemel

50 gram havremel (om du ikke har så kan du finkverne havregryn)

350 gram sammalt hvete, finmalt

50 gram bremykt

 

Framgangsmåte:

Mål opp og bland alle de tørre ingrediensene i bollen til kjøkkenmaskinen. (Om du ikke har kjøkkenmaskin kan du fint røre og elte det hele sammen for hånd, men best resultat får du når du elter deigen i en kjøkkenmaskin.)

Nå setter du kjøkkenmaskinen på laveste hastighet, så blandes melk og vann inn med en tynn stråle i resten av ingrediensene. Sjekk at alt er blandet godt sammen og la deigen eltes godt sammen i et par minutter. Totalt skal deigen eltes i ca 15 min på LAVESTE hastighet på kjøkkenmaskinen. Når det er et par minutter igjen av eltingen så kan du blande inn Bremykt. Ikke legg det oppi som en stor klump, men fordel det i små porsjoner. La eltingen fortsette til Bremykt er godt blandet inn i deigen. Om det hele tar litt lengre eller kortere tid enn 15 min så gjør ikke det noe. Kjør kjøkkenmaskinen på full kraft/fart et lite halvminutt før du stopper eltingen, setter deigen til side og dekker bollen med plastikk.

Nå kan du enten la deigen stå til du kommer hjem fra jobb eller over natta om du kaldhever. Ønsker du å ha den ferdig før og har økt gjærmengden, kan du la den stå til deigen har blitt ca dobbel så stor, ca 1-1,5 time. Kaldhever du deigen kan den stå i kjøleskap lenge. Så om du lager deigen på kvelden trenger du ikke ta den ut før du kommer hjem fra jobb/skole dagen etter. Da kan det være lurt å la deigen få litt tid i romtemperatur før du begynner å jobbe med den.

2015-04-12-16-07-51

Når deigen er ferdighevet drar du den ut til en stor firkant. Ikke kna men behandle den forsiktig. Gjerne bruk litt finmalt rugmel på benken/arbeidsplaten, det vil gjøre deigen lettere å jobbe med. Brett så deigen sammen ved å ta to av sidene og brette de inn mot midten til deigen er foldet som en lang pølse. Del så inn i ca 12-14 deler alt etter hvor stor du ønsker hamburgerbrødene skal være. Rull forsiktig sammen til du får boller. Legg bollene på en stekeplate dekt med bakepapir og klem de litt flatere med håndbaken.Dekk med plastikk og la etterheve i ca 30 min eller til de har doblet størrelsen.

Pensle bollene forsiktig med vann og strø sesamfrø over de.(om du ikke ønsker å bruke sesamfrø kan du istedet snitte et fint kryss på toppen med en veldig skarp kniv.. for syns skyld 😉

Stek i ovnen på 225 grader i ca 10-15 min. Følg med! Steketiden vil variere fra ovn til ovn og  etter hvilken størrelse hamburgerbrødene har.

Fyll brødene med kyllingfilet, torsk- eller laksefilet, hamburger eller fiskekaker. Om du får noen til overs kan de fint puttes i matpakken dagen etter med en god salat og godt pålegg som kalkunfilet, skinke og crispy grønnsaker ❤ Det er ikke noe problem å bake dobbel mengde og fryse ned de du får til overs.

Håper det smaker 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: