Kostholdsforvirret?

Om du føler deg litt kostholdsforvirret har jeg noen gode råd  til deg. Hva er kostholdsforvirret? Jo, det er når du lurer på hva som faktisk er sunt eller ikke fordi overskriftene du ser i ukeblader, aviser eller treningsblader sier forskjellig fra dag til dag. Begynner du å få all informasjon om hva som er et godt kosthold i vrangstrupen og er så usikker på om honning eller sukker er sunt eller ikke at du til slutt bare gir blaffen og spiser alt du vet du ikke bør spise.. Da tror jeg du kan kalle deg selv kostholdsforvirret!

Denne uka var det en debatt på NRK om akkurat dette. Et par bloggere ble satt litt på plass av klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør og i folkeopplysningen på NRK ble det også vist en gjennomgang av enkelte av livsstils- og slankeråd som blir gitt av «eksperter» på området . Det finnes en mengde bøker om kosthold og en stor del av disse har tema som handler om å gå ned i vekt, hva du skal spise for å bli sunnere, leve lenge, holde deg frisk og ikke minst holde deg ung.Felles for de alle? De lover deg mye, men det er sjeldent at de kan vise dokumentasjon på at det faktisk virker. Det finnes også et stort antall trenings- og kostholdsbloggere som skriver om dette temaet, meg selv inkludert, så hvem skal man da høre på?

mengder-boker-om-kosthold

Mitt beste råd er selvfølgelig at du bør høre på de som har ernæringsfaglig utdannelse når det kommer til kosthold, treningsfaglig bakgrunn når det kommer til trening og deg selv når det kommer til hva som passer best for akkurat DEG! Om en blogger med ingen eller liten ernæringsfaglig bakgrunn forteller deg at det er sunt å juice måltidene og kanskje kjøre en juicekur i 30 dager uten noe inntak av fast føde eller kanskje kun minimalt, så tenk deg om et par ganger før du hopper på. Hva sier magefølelsen din på akkurat dette, er det gjennomførbart for DEG? Still noen kritiske spørsmål om hva det er du skal oppnå? Hvorfor er dette så lurt? Oppfordres du av f.eks til å ukritisk kutte melkeprodukter, brød eller andre former for karbohydrater? Husk å stille deg selv et par spørsmål før du går den veien. Er det nødvendig og er det noe du ønsker å gjøre? Har du vært i kontakt med lege angående det aktuelle problemet ditt, har du tatt prøver som viser at det er nødvendig med en slik restriksjon? Hvis ikke bør du så absolutt snakke med helsepersonell før du gjør slike drastiske endringer i kostholdet ditt.

Det er nemlig ikke uproblematisk å kutte matvaregrupper fra kostholdet uten at det vil kreve en endring i kostholdet og inntaket utover det du har kuttet ut. Et sunt kosthold kan defineres som et variert kosthold og det er lett å ende opp med et ensidig kosthold om man gir seg selv restriksjoner man egentlig ikke trenger. Nå snakker jeg til FRISKE mennesker uten allergier, intoleranser eller andre sykdommer som krever tilrettelegging av kostholdet. Ironien er nok at de aller fleste som opplever slike plager skulle gitt mye for å slippe disse restriksjonene i kostholdet.

Er du plaget med mage-tarm eller fordøyelsesproblemer så ta kontakt med lege. Om de ikke finner noe på prøvene så ta kontakt med ernæringsfaglig personell med evidensbasert utdanning. En ernæringsrådgiver/fysiolog som meg eller klinisk ernæringsfysiolog er en god plass å starte. Vi kan hjelpe deg, vi kan faget vårt og vi vet hvordan du skal tilrettelegge kostholdet ditt når matvaregrupper må kuttes ut. Vi kan sørge for at alle næringsstoffer er på plass og at kroppen får det den behøver. Kanskje er også løsningen enklere enn du tror.

Så rådet mitt blir da: vær kritisk til de som gir deg råd og gjør som i fjellvettreglene; lytt til erfarne fjellernæringsfolk (og med det mener jeg de med utdannelse innen ernæring).

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..