Litt smartere bollefest

Nystekte boller er barndomsminner og fortsatt veldig fristende i enkelte situasjoner. Jeg synes det er så godt å komme inn fra kulda og sette seg ned foran peisen med nystekte boller og kakao. Men, jeg sverger til boller av den litt grovere typen, uten like mye tilsatt sukker som de tradisjonelle. Jeg har rett og slett tatt mammas oppskrift på rosinboller og gjort den litt mer blodsukker og kalorivennlig.Jeg er jo av den oppfatning at man bør ha et godt kosthold, uten veldig mange restriksjoner, som passer til deg og din livsstil. Man kan godt spise tradisjonelle boller innimellom, men hvorfor ikke gjøre de litt smartere?

Med smartere så mener jeg å redusere fettinnhold, sukkerinnhold og å øke fiberinnholdet. Fiber gir økt metthetsfølelse og gjør at tarmen vår også får noe å jobbe med. Ved å bytte ut over halvparten av hvetemelet med finmalt sammalt hvete så gjør du akkurat det, øker fiberinnholdet i maten. Jeg har byttet ut margarin i oppskriften med kesam. Jeg har noen ganger byttet ut alt og noen ganger halvparten av mengden. Begge deler har fungert bra. Sukkeret har jeg kuttet helt og tilsatt en spiseskje med honning istedet. Ja, bollene får ikke den samme søte smaken, men det er ikke noe problem. Om du likevel ønsker å beholde den søte smaken så kan du som regel (i de fleste oppskrifter) redusere mengden med sukker til rundt 1-2/10 del av den opprinnelige mengden og fortsatt få den søte opplevelsen som sukkeret gir.

2014-10-19 14.53.12
Litt grovere boller

Barna? Ja de spiser gjerne disse. Om de er vant til vanlige boller med fint hvetemel så kan det være du får en liten reaksjon, men etter en stund vil jeg tro de ikke tenker over det. Men, gjerne endre litt på sammensetningen av melet. Oppskriften under er lite søt, veldig grov og passer nok best med pålegg. Ønsker du en litt mindre grov deig så bytter du ut litt av det sammalte melet med hvetemel og eller tilsetter litt havregryn istedet. Total mengde på melet er 9 dl uansett.

Grove hveteboller

5 dl fin sammalt hvete

4 dl hvetemel

4 dl (ca) melk

100 gram kesam/margarin

1 teskje kardemomme

1 teskje bakepulver

0,5 pose gjær

(event ca 1 dl rosiner)

Jeg bruker kaldheving og lager deigen kvelden før, alle ingrediensene skal derfor være kalde. Om du ønsker å bruke litt mindre tid på hevingen, så går du for den tradisjonelle måten og blander i lunken melk med gjæret. Bruk isåfall 1 pose gjær eller 50 gram fersk gjær.

Bland sammen de tørre ingrediensene før du tilsetter væsken. Elt på kjøkkenmaskinens laveste hastighet i 10-15 min, til du ser deigen slipper bakebollen.

Kaldheving:

La deigen heve over natten i kjøleskap og ta den ut på benken for å komme igang en liten times tid. Så tar du deigen ut av bollen og legger den på kjøkkenbenken, hvor du drar den forsiktig ut til en rektangulær form, så stor du klarer å få den. Legg inn rosiner i en tynn stripe og brett eller rull så sammen deigen til en pølseform som du deler inn i passe store deler, ca 12 stykker. Rull deigen forsiktig inn til boller og legg på en stekeplate med bakepapir. Pensle med egg.

Vanlig heving:

Bruk lunken melk og eventuelt smeltet margarin. Hev til dobbel størrelse på et lunt sted og etterhev i ca 1/2 time etter du har rullet ut bollene. Ellers samme framgangsmåte som ved kaldheving.

Stek i ovn på 250 grader i ca 8-10 min. Alt etter type ovn og størrelse på bollene, så følg med litt mot slutten av steketiden.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..