Ta det du har i kjøleskapet suppe

Har du et kjøleskap som for tiden består av «litt av hvert» som du egentlig ikke helt vet hva du skal gjøre med og helst skulle vært kvitt innen rimelig tid? Januar er for mange en måned hvor man starter på litt «ny frisk» og skal spise sunnere, trene mer og bli en litt bedre utgave av seg selv og for noen er det kanskje motsatt situasjon for lommeboka. Den er litt slank etter trimmen i desember og trenger heller å øke litt i omfang enn å slankes nå i januar.

I dag stod jeg foran et kjøleskap som var fullt opp av mange typer grønnsaker som skrek etter å bli brukt. Jeg manglet kjøtt til middagen, hadde ingen anelse på hva jeg egentlig skulle lage og ihvertfall ikke på hva jeg hadde lyst på og middagsplanen sa suppe. Jeg erindret også at jeg halvveis hadde lovt minstemann tomatsuppe og selv om han helt sikkert tenkte Toro, så vet han innerst inne at det sjeldent blir tilfelle når mamma er på kjøkkenet. Ikke fordi Toro eller posesuppe er galt eller feil, men fordi jeg synes det blir for dumt å lage tomatsuppe fra pose når det går like fort (om ikke raskere), er mer mettende og ikke minst mye bedre å lage min egen variant (som du finner her ) hvor jeg kan putte mange gode grønnsaker oppi uten at noen tenker over det. Det er også god økonomi i å ikke kaste mat som kan brukes.

Vel, jeg kom etterhvert fram til å lage en slags minestronevariant av en tomatsuppe og krysset fingre for at jeg skulle komme unna med det og dermed oppfylle både middagsplan, lovnaden om tomatsuppe og litt bedre samvittighet for alt som ligger i kjøleskapet og må brukes opp innen kort tid.

2016-01-06 19.50.38

Jeg bruker en stor mengde grønnsaker i denne suppen og øker derfor inntaket av grønnsaker for familien ved dette måltidet. Grønnsaker inneholder som du sikkert vet både fiber, vitaminer og mineraler som hjelper kroppen med å vedlikeholde og beskytte mange viktige funksjoner. Det er mange helsemessige fordeler med å øke inntaket av grønnsaker i kostholdet som redusert risiko for å utvikle høyt blodtrykk, flere typer kreft, vektøkning, fedme og andre livsstilsrelaterte sykdommer. Grønnsaker er kalorifattige men mettende og det er derfor man kan spise større mengder uten at det vil ha negativ innvirkning på kroppsvekten.

Suppen ble heldigvis en suksess og jeg ønsker derfor å dele den med deg, så har du også oppskrift på en varmende, god suppe med lite kaloriinnhold, som er kjøttfri og ikke minst sunn, økonomisk og på toppen av alt ganske så barnevennlig. Husk at du kan bruke de grønnsakene som du har i kjøleskapet, det er ikke nødvendig med akkurat de jeg har brukt. La fantasien styre deg litt og ikke vær redd for å prøve med nye smaker. I verste fall kan du ta knekkebrød til middag om det skulle gå helt galt, noe det sikkert ikke gjør.Den passer like bra til lunsj som til middag og jeg kan tenke meg den er rimelig topp og ha med seg på termosen om man skal på tur i marka også 😉

KJØLESKAPSUPPE

 • 1 ss rapsolje
 • 2 fedd hvitløk, kuttet i skiver
 • 1 løk kuttet opp i passe store deler
 • 1/4 rød chilli uten frø
 • 1 persillerot kuttet i skiver
 • 1/4 sellerirot kuttet i terninger

Freses i oljen til løken er blitt gylden

 • 1 boks hermetiske tomater (og 2 små tomater delt i to, fra benken, som var veldig modne)
 • 2 buljongterninger (grønnsak eller kjøtt), rørt ut i 1 liter med varmt vann

Tømmes over i kasserollen, rør rundt slik at løk og chilli m.m. blander seg godt inn med væsken. Kjøres med stavmikser om ønskelig til en jevn og myk suppe uten klumper.

 • 4 poteter, medium størrelse
 • 4 gulrøtter
 • 1 ss oregano, tørket krydder
 • smak til med salt og pepper

Potet og gulrot kuttes i små terninger og skiver i ca samme størrelse og tilsettes suppebasen. Skal småkoke i ca 20 min totalt. Følg med at det ikke blir overkokt.

 • 2 dl fullkornspasta
 • 4 ss røde linser (go green)

Blandes inn i suppen i de siste 10 minuttene av koketiden for å unngå at pastaen blir overkokt.

Server med grovt brød og kanskje litt margarin eller smør. Ønsker du å bruke opp rester av kylling, pølse eller annet kjøtt er det bare å dele det opp i passe store biter og ha det i samtidig med pasta og linser. Isåfall ville jeg ha økt mengden buljong til 1,5 liter for å unngå at suppen blir for tykk. Det kan du også gjøre om du foretrekker en mer tyntflytende suppe.

Håper du får like stor suksess med denne som jeg fikk!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..