Ekstra grovt gulrotbrød

Å finne et godt hjemmebakt brød som faller i smak hos hele familien, kan ofte by på en liten utfordring. Ihvertfall hjemme hos oss. Smaken er som baken sier man og det stemmer godt her i huset, men dette brødet ble vi enige om var en vinner med en gang!

Brødet er saftig og mykt, med en crispy skorpe, holder den nybakte følelsen lenge og smaker veldig godt. Jeg fant oppskriften på nettstedet brodogkorn.no men gjorde en liten tvist slik at brødet gikk fra å være grovt til ekstra grovt. Det gir flere næringsstoffer og mer fiber til kroppen, det liker vi!

EKSTRA GROVT GULROTBRØD


  • Først skal du skolde kornet, det vil si at du skal blande sammen følgende ingredienser:
    • 100 gram havrekli
    • 150 gram havremel
    • 150 gram  økologiske eller lettkokte havregryn
    • 50 gram solsikkekjerner
  • Tøm så 4 dl kokende vann over kornblandingen og bland det hele sammen til en veldig tykk «grøt».
  • La denne blandingen stå i ca 30-40 minutter i bakebollen slik at væsken trekker godt inn i kornet.

Skolding er å bløtlegge kornet slik at det trekker til seg væsken. Da er kornet «mettet» med væske når du tilsetter resten av innholdet i bakebollen.

  • Så blander du inn resten av ingrediensene:
    • 300 gram hvetemel (eventuelt kan du bruke fullkornshvetemel)
    • 300 gram sammalt fint hvetemel
    • 150 gram finrevet gulrot
    • 1/2 pose tørrgjær
    • en klype salt
    • 4 dl ekstra lettmelk, kald melk – ikke varmet opp
  • Elt deigen i kjøkkenmaskinen på nest laveste hastighet i 15-20 min. Kjør så på høyere hastighet i et par minutter til deigen slipper bakebollen.

La deigen stå til heving i 1-2 timer i bakebollen, som dekkes til med plastikk.

Når deigen er ferdig hevet, taes den forsiktig ut av bakebollen og legges på kjøkkenbenken. Bruk gjerne litt finmalt rugmel på benken så slipper deigen lettere. Del deigen inn i to emner som du drar forsiktig ut til formen av et rektangel, før du bretter deigen sammen igjen. Legg deigen i brødformen (smør formen om nødvendig eller bruk bakepapir i den) med «skjøten» i bunn og la stå til heving i formen til den er dobbel størrelse, formen dekkes til med plastikk mens den hever. Sett ovnen på høyeste temperatur (som regel 250 grader) med en ildfast form inne i bunnen av ovnen, slik at den er god og varm til deigen er klar.

Når deigen er ferdighevet settes formene inn i stekeovnen. Samtidig tømmer du ca 2 dl vann i den ildfaste formen og lukker ovnsdøren kjapt igjen.

Vær forsiktig med dampen som kommer når du tømmer vannet i den ildfaste formen!! 

Skru ned temperaturen til 200 grader etter ca 5-10 minutter og la brødene stå i totalt 40 min. Steketiden kan variere alt etter ovnstype. Følg med mot slutten av steketiden og forkort eller forleng tiden om nødvendig.

Ta brødene ut av ovnen og la de hvile på en rist.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..