Hele familiens favoritt

Om du sliter med å få brødbaksten til å funke så har du min fulle forståelse!! Jeg har lenge slitt med å få mine hjemmelagde brød til å bli like godt likt som butikkbrød og jeg har forsøkt veldig mye for å finne ut av det. Så oppdaget jeg kaldheving og min verden forandret seg! Jeg har det travelt og har sikkert ikke tid til å bake om jeg tenker meg litt om, men jeg synes det er så godt med hjemmebakt brød! Nå har jeg heldigvis, og endelig, funnet noe som funker for meg.

Når jeg baker brød tar det meg ca et par minutter å veie opp og blande ingrediensene i kjøkkenmaskinen. Så elter maskinen deigen i ca 10-15 minutter mens jeg gjør noe helt annet. Etter det er det å putte deigen i kjøleskapet og der står den, lenge, til jeg tar den ut og bruker nye 5 min på å dra den ut og legge den over i hevekurv eller brødform. Da kan den stå videre til heving i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken, alt etter hva jeg har tid til. Så totalt bruker jeg ca 10 minutter arbeidstid på hele prosessen og det passer meg perfekt!

 

Ekstra grovt matpakkebrød

700g sammalt hvete finmalt

200g hvetemel

50g havremel

ca 50g solsikkekjerner

2 ss knuste linfrø

6,5-7 dl kaldt vann

15-25g fersk gjær eller 1/3 pose tørrgjær

Prøv deg litt fram med vannmengden, grovere mel vil kreve mer vann og omvendt. Deigen skal være klissete når den er ferdig eltet, men fortsatt fast i konsistensen. Mengden mel skal utgjøre ca 1 kg. Om du velger å  kutte ut havremel, øker du mengden sammalt istedet. Brødet vil da bli grovt på brødskalaen (tre trekanter) og er fortsatt et godt brød. Ønsker du et lysere brød øker du mengden hvetemel.

Bland alt det tørre sammen i kjøkkenmaskinen. Bland gjær og kaldt vann sammen og tilsett rapsoljen tilslutt. La deigen elte i ca 7-8 min. i kjøkkenmaskinen. Legg den så over i en mindre bolle om nødvendig, dekk med plastikk og sett deigen i kjøleskapet i 6-8 timer eller over natten om du vil ha ferskt brød dagen derpå. Den skal være omtrent dobbel størrelse når du tar den ut fra kjøleskapet.

Når deigen har hatt nok «kjøleskaptid» skal den ut av kjøleskapet og stå litt på benken før du prøver å ta den så forsiktig som mulig ut av bollen og ned på kjøkkenbenken. Deigen deles så i 2 deler, så skal den draes forsiktig ut til den får rektangulær form, delene brettes så i to og legges så over i 2 brødformer (event legg en del på kjøkkenbenken om du bare har en form tilgjengelig og stek i 2 omganger). Dryss litt finmalt rugmel på kjøkkenbenken for å unngå at deigen klistrer seg fast.

La deigen hvile og heve seg i ca 1-1,5 t eller lengre før den settes inn i ovnen som er forvarmet til 250 grader.

OBS!OBS! Temperaturen senkes til 200 grader når brødet settes inn!!

Stek i ca 40 min. Jeg fikk et veldig godt tips om å sette inn en ildfast form eller lignende med ca 1,5 dl vann i ovnen når jeg satte inn brødet, når det er gått ca 30 min åpner jeg ovnsdøren og slipper ut litt damp før jeg lukker den igjen i de siste 10 min av steketiden. Dette gir en veldig god skorpe på brødet.

La brødet hvile litt på en rist før du skjærer det opp. Ønsker du å fryse det ned, skjær det opp i skiver først. Da kan du ta ut kun den mengden du trenger, skivene tiner kjappere enn et helt brød og du har ferskt brød tilgjengelig hver dag! Legger du frosne skiver i matpakken er de ferdig tinet til lunsj om et par timer 😉

2015-11-26 07.37.55

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: